Crònica d’unes posteleccions. 28M. Salt

Hem mantingut la representació de 2 regidores. Continuem sent la força amb menys representació dins el consistori, però ens mantenim.
Analitzem els resultats electorals per veure com pot ser més útil la nostra posició per una política transformadora.
Comencem els contactes amb les diferents formacions democràtiques amb representació al consistori pel mandat 2023-2027.
Celebrem l’assemblea oberta per acordar proposta de màxims i de mínims d’IPS-CUP per possibles suports.

  • No donarem suport a formacions que representin el 155
  • No investirem a cap alcalde que no es comprometi a: rebaixar el cost anual del govern municipal (limitació de sous, càrrecs de confiança…)
  • Elaborar un Pla de comunicació. Desenvolupar una estratègia comunicativa no partidista i encarada a la participació ciutadana.
  • Vetllar pels drets indispensables de les famílies com el de l’Aigua per a tothom.

Primeres negociacions amb ERC per possibles suports d’investidura.

Trobada amb Junts on exposem les dema des que hem fet a la formació més votada per possibles acords.
Pendents de propostes sobre les trobades anteriors, es continua amb les negociacions amb una trobada a tres bandes (IPS-CUP/ERC/Junts). Treballant en assemblea amb voluntat d’arribar a acords estables en la mesura que ens permeti avançar en les propostes polítiques d’IPS-CUP.

Qui ha guanyat en aquestes eleccions locals?

Diumenge al vespre, quan tancàvem el local després de la llarga jornada electoral, vam coincidir amb un grup d’una altra formació política. Nosaltres encara en xoc per l’augment de l’extrema dreta ens vam aturar per compartir la valoració dels resultats. Aquests, malgrat no haver tingut uns bons resultats, es mostraven feliços. Hem guanyat! Deien. Ho vam trobar sorprenent. Encara que en puguem fer lectures diferents, el resultat és el mateix, el feixisme avança.

Aquest és el resultat de legitimar el discurs que utilitza l’extrema dreta, i a més, voler-lo replicar per aconseguir rèdit electoral. Quan vols vendre el discurs de la por, de més seguretat, de la necessitat de més vigilància, més cossos de seguretat… la gent prefereix comprar el qui en té la patent. S’ha normalitzat massa un tipus de missatge, que sense dir-ho, estigmatitza i criminalitza un sector de la població. Sense posar de manifest la realitat, que tots som víctimes d’aquest sistema insostenible. Una socialdemocràcia que fracassa i que ha anat cedint en enfront de la pressió del capital fins a reduir les intervencions públiques a no res. Però no patiu que tindrem un gran clúster sanitari que ho arreglarà tot!

En el cas de Salt, el fet de no voler reconèixer la ciutat que tenim i visualitzar les problemàtiques reals que pateixen els nostres veïns i veïnes, no ajuda a fer que les persones tinguin confiança amb els governants. Part de l’auge ha estat la falta de reconeixement de les pròpies problemàtiques que pateix el poble. No es pot amagar la pols sota l’estora perquè després cada vegada n’hi ha més. No reconèixer que tenim parts de la ciutat massa degradades, que som un dels pobles més pobres de Catalunya, que hi ha molt patiment per part d’un alt percentatge de les famílies, que part de la població no té dret a vot… fer com si tot anés bé, i centrar-se a fer propostes municipals de cara a la galeria per fer veure que som una altra cosa, no ajuda.

La majoria de governs que ens han precedit han anat dissenyant el perfil d’un poble perifèric, dormitori, lloc de pas, polígon comercial… desatenent la necessitat de crear xarxa social, vincle i identitat de poble. Malauradament en aquesta campanya veiem que el model que es proposa continua sent el mateix.

Una altra qüestió molt preocupant, que hem vist en aquesta jornada electoral, ha estat la seducció de certes comunitats per aconseguir un percentatge de vot fidel. Sí, això s’ha fet sempre, diuen… No se n’adonen, com amb aquest tipus d’accions incorporem el racisme, utilitzant un electorat vulnerable a mercè de comunitats que funcionen amb dinàmiques autoritàries i piramidals. Es dóna potestat immerescuda a comunitats patriarcals amb un masclisme inherent, les quals no es dubte a fer-ne ús per arreplegar quatre vots. Molt en farem de tenir una Conselleria de feminismes si no som conseqüents i donem poder i autoritat a aquestes figures. Quanta raó té Minna Salami quan diu que “La descolonització també ha de ser despatriarcalització” però malauradament no anem cap aquesta direcció.

Des d’IPS-CUP fa temps que defensem un altre model de poble, que no vulgui créixer en quantitat i ho faci en qualitat. En qualitat de vida per a les persones que hi viuen desvinculant-se d’aquest complexe d’inferioritat i creant sentiment de pertinença a través d’enfortir els vincles i la xarxa social. Fer de la comunitat protagonista i sobirana de la seva riquesa i orgull de poble.

En aquestes eleccions no ha guanyat ningú i tots hi tenim molt a perdre.

És l’hora del poble. Fem poble. Projecte col·lectiu.

Independents per Salt-CUP

A l’extrema dreta ni espai ni veu

Ahir vàrem abandonar el debat organitzat des del diari Punt Avui. Cris Sibina era la representat al debat i va al·legar que no compartim espais que normalitzin i legitimin l’extrema dreta. També va recordar a la resta de formacions que fa només uns dies, el dia 2 de maig de 2023, es va signar un pacte, que sotasignaven tots els partits presents a l’acte, que era un “Compromís antifeixista per a una bona convivència al municipi”.

Cris Sibina va aprofitar els 30 segons inicials que tenim com a grup polític per presentar la formació, per explicar les raons per les quals no participàvem en el debat. Va recordar que les autoritats han habilitat formacions polítiques amb posicions totalment antidemocràtiques, racistes, que estigmatitzen part de la població relacionant-la directament amb la delinqüència. Partits que utilitzen un relat d’odi contra una part de la comunitat. També que va ser aquesta formació qui va portar a judici els polítics catalans que van fer possible la celebració de l’1-Oct.

Amb la frase “el feixisme cal combatre’l en bloc, sense donar-li ni espai, ni veu” Cris Sibina va abandonar la sala deixant una estelada a la cadira, i sobre la taula, la mítica fotografia “Aixafem el feixisme” una imatge d’una espardenya trepitjant una creu gammada que va crear Pere Català i Pic el 1936.

Foto El Punt Diari

Foto El Punt Diari

Acte central de campanya

Divendres dia 19 a les 20:30 a l’auditori de l’Ateneu Coma Cros presentarem les 15 principals propostes de govern a ritme de música i amb una mossada de productes Km0.

No t’ho perdis!

Construïm des de baix! FEM POBLE

Hem estat a Santa Coloma de Gramenet a la presentació de les candidatures de la Cup Nacional.

Fa molt goig veure la gentada que hi ha a tot el territori català amb ganes de lluita i a la vegada construint alternatives als municipis.

Amb alegria i esperança, volent fer política. Prou de gestió!

Emergència habitacional

En el marc dels diàlegs preelectorals organitzats per l’Ateneu Coma Cros i promogut pel Sindicat d’Habitatge de Salt es va celebrar aquest debat amb representants de 5 partits on el nostre representant Àlex Sarrado va defensar que:

  • Cal regularitzar els 95 pisos que l’Ajuntament té en propietat i que actualment no estan llogats
  • Cal més lloguer social i voluntat política de fer-ho destinant:
    • Recursos humans i econòmics.
    • Coordinació amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.
    • Coordinació entre Oficina d’Habitatge i Serveis Socials
    • Eines jurídiques i administratives per aconseguir cessions d’habitatge de grans tenidors.
    • Facilitant els petits tenidors d’habitatge a incloure l’habitatge a la xarxa d’habitatge social.
  • Els habitatges han de donar resposta a la l’emergència, prioritzant famílies amb joves i infants. No pot haver-hi ningú sense sostre i garantit a llarg termini. Des de l’ajuntament s’ha moblat amb recursos públics els pisos que ells volen destinar a estudiants. L’emergència és una altra.
  • L’Ajuntament NO pot generar més situacions de vulnerabilitat. Si es compren pisos amb ocupacions de caire social, cal regularitzar o trobar una solució habitacional a aquestes famílies, amb un acompanyament per part de l’administració.
  • Reforçar Oficina d’Habitatge actualment desbordada. Cal dotar-la de recursos econòmics públics i d’estructura de personal, estabilitzant treballadors.
  • Generar un equip compromès i estable per treballar entitat amb entitat i amb cas a cas per establir una confiança de les entitats bancàries amb l’ajuntament. Si canviem contínuament d’interlocutors no és potent.
  • No cal que sigui la policia la qui intervingui en la prospecció dels pisos ocupats, crea desconfiança i sensació de delinqüència, cal actuar des de serveis socials.
  • Insistir amb recàrrecs a grans tenidors que no posen a disposició els habitatges buits per forçar la situació.
  • Habitatges dignes per a tothom. Obligació de garantir solució residencial a tota persona o família en risc d’exclusió i garantir l’accés als subministraments bàsics.
  • Regularització dels habitatges ocupats perquè es pugui donar d’alta subministrament de llum i aigua i, en el cas que sigui necessari, disposar de comptadors socials de llum i aigua.

Girona Republicana. Propostes per una àrea urbana

Ahir dijous a les 19 h a l’auditori de la Coma Cros de Salt es va celebrar un acte de la candidatura Guanyem Girona amb la participació de Joan Vicente, Xavier Corominas, Cris Sibina i Lluc Salellas.

Es va parlar de les problemàtiques que apareixen quan els ajuntaments veïns treballen per separat i no es tenen en compte els uns al altres per generar sinèrgies i projectes comuns, i així entendre l’àrea urbana com una unitat que ens hauria d’obligar, en molts casos i pel bé de la ciutadania, a treballar plegats.

També es varen exposar propostes de futur per tornar a encarar projectes que veuran la llum els propers anys.

Debat sobre segregació escolar

Cris Sibina és la reprentant d’IPS-CUP al debat

Ahir vàrem poder exposar algunes de les propostes per fer front a la segregació escolar al municipi que fractura socialment la població.

Les nostres propostes han estat:

  • Volem vèncer els prejudicis creant la confiança que es mereix l’escola pública de Salt
  • Volem la construcció d’un 4t institut per evitar els macro centres, permetre l’espai necessari per l’acollida de cicles formatius i escola de segona oportunitats
  • Cal recuperar els aularis d’infantil del Gegant del Rec per ampliar l’oferta de l’I·2 gratuït
  • Necessitem dotar els centres educatius d’instal·lacions adequades pel desenvolupament de l’educació física, el menjadors escolar, les biblioteques o sala d’actes
  • Cal que totes les escoles gaudeixin d’un entorn que afavoreixi l’espai de trobada entre famílies i espai amables per l’acollida
  • Són necessaris els espais definitius per la construcció de l’escola Les Arrels i el 4t institut

Gràcies a l’Ateneu Coma Cros per acollir aquest debat organitzat per Salt’educa. Un plaer que se’ns hi hagi convidat i que la sala fos plena. Dijous que ve continuem amb emergència habitacional.

Parlem de seguretat

Reforcem la comunitat per tenir vides més segures

En aquesta 5a xerrada parlem de seguretat. La seguretat és primer de tot allò que ens genera les condicions objectives i subjectives per sostenir la vida, i fer-ho en condicions dignes.