Salt negocia la compra de 96 pisos per 3,8M€ per a ús social

Bloc de pisos de la PAH de Salt
Bloc de la PAH Salt.

Aquest mes d’agost l’Ajuntament de Salt, seguint la proposta iniciada a l’anterior mandat per IPS-CUP, ha acordat adquirir prop d’un centenar de pisos i així disposar de més recursos per a les necessitats d’habitatge social del municipi. L’Acord amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) i l’Institut Català de Finances (ICF) permetrà fer una inversió d’uns 3,8 milions d’euros i així ampliar el parc públic d’habitatges a Salt que ja en l’anterior mandat va passar de 30 a més 130 vivendes.


Des del nostre punt de vista aquests pisos en mans d’entitats bancàries s’haurien de cedir directament a les administracions públiques per fer polítiques d’habitatge i així començar a assumir part de les responsabilitats que aquestes entitats han tingut en l’actual crisi econòmica. La ciutadania ja vam assumir el cost d’un rescat bancari multimilionari (públic) que no ha estat retornat mentre la banca continua fent beneficis (privats) gràcies a aquestes ajudes.


Malgrat tot això que cal seguir denunciant, hi ha milers de famílies al nostre país que continuen necessitant mesures urgents per sortir d’una situació d’extrema precarietat i aquesta opció de compra per l’administració local, la més propera a la ciutadania, és imprescindible per dibuixar un poble i un país molt més just socialment.


També cal tenir en compte que com més pisos en mans de l’administració per a polítiques socials, menys vivendes en mans d’especuladors o màfies que s’aprofiten dels més vulnerables.
Com ja dèiem al ple de cartipàs, les desigualtats a Salt i arreu són estructurals i l’aplicació de polítiques “superficials” que no van a l’arrel dels problemes no fan canviar les condicions de vida de la majoria de la gent. Si les propostes del govern van en el sentit de lluitar contra les desigualtats ens hi trobaran.

“La segregació a Salt és fruit d’una desatenció política en l’escolarització”

Reproduïm l’entrevista que RAQUEL GIRONÈS des del Diari de Girona li va fer a Cris Sibina, publicada l’1 de maig de 2019.

Tornaríeu a pactar amb ERC?

Sí, però tornant a negociar. Quan vam pactar amb Esquerra per aquesta legislatura vam consensuar unes línies estratègiques comunes. Aquest any, segons com es configurin els vots, s’haurà de tornar a fer aquesta feina. Una negociació en què tots hem de deixar algunes prioritats per arribar a l’acord.

Lidera una llista encapçalada per tres dones. Quin paper juga el feminisme a les eleccions?

El de fer visible el paper de les dones i el que vivim dia a dia. Les dones patim una discriminació molt amagada que s’ha normalitzat i molta gent pensa que el feminisme no va amb ells. Hi ha molts micromasclismes que estan latents a tot arreu. Això és el que nosaltres volem combatre i posar sobre la taula. És important que tres dones estiguin al capdavant per treure complexes. Tan professional pot ser la feina d’una dona com la d’un home.

Ha d’arribar l’Ikea a Salt?

Parlaria més de si s’ha de desenvolupar o no la zona sud. Abans de decidir-ho s’ha de fer una diagnosi. Aquest és l’últim espai municipal que ens queda per desenvolupar. Per tant, quan tinguem una necessitat d’un servei -per exemple escoles-, haurem d’anar a buscar-lo a fora si tenim tot l’espai ocupat. A més, es preveu que el sector sud sigui sòl comercial, i tal com dicta la llei, també hi ha d’haver habitatge. Si una cosa ens sobra, és l’habitatge, perquè tenim molts pisos buits. Aquesta anàlisi no s’ha fet en prou profunditat i s’ha anat a vendre fum dient que vindran Ikees i llocs de treball i això està per veure.

Com l’Ajuntament pot acabar amb les escoles-barracons?

Des de l’Ajuntament es poden abordar algunes línies que poden ajudar a disminuir la segregació, com el Pla Educatiu de ciutat que es va aprovar. La segregació que pateix Salt és fruit d’una desatenció política en l’escolarització a la vila que hi ha hagut.

Existeix un problema de seguretat?

Hi ha un problema a tot Catalunya, no només a Salt. En els últims anys s’ha detectat una nova pobresa: gent treballadora que té una feina estable i una jornada completa amb uns sous mileuristes i condicions molt dolentes. Això acaba empenyent la gent a haver de buscar altres mètodes per poder mantenir la seva família, com són les ocupacions. Si donem recursos i opcions laborals a aquestes persones, minvaria el nombre d’episodis delictius.

Té una mala imatge Salt?

Existeix un estigma sobre el nostre municipi. És un lloc d’acollida de persones obreres des dels anys 60. Això ha generat aquest estigma. Hem de reconèixer primer qui som, estar orgullosos i no tenir complexe per ensenyar les nostres virtuts de portes enfora.

Avui NO fem campanya

Aquest any, en què la diada de Sant Jordi cau en plena campanya electoral de les eleccions generals, IPS-CUP ha decidit fer seva la proposta d’algunes entitats perquè aquesta festivitat quedi lliure d’electoralismes

L’arrel d’aquesta proposta es troba en la desagradable presència, any rere any, de partits polítics feixistes que embruten la fabulosa diada de Sant Jordi tot escampant el seu missatge d’odi racista, masclista i homòfob.

IPS-CUP considera que la cultura és l’eina fonamental per combatre el feixisme i per aquest motiu, avui, no fem campanya

“El pla educatiu és un projecte de ciutat més que de partits”

Reproduïm l’entrevista que GISELA PLADEVEYA des d’El Punt Avui li va fer a Cris Sibina, publicada l’11 d’abril de 2019

– Diu que una de les riqueses que té Salt és la seva gent i que, això, s’ha de fer valer
– Defensa les tasques intangibles per fomentar la cohesió social

Pedagoga de professió, està especialitzada en l’àmbit de l’educació i la inclusió social. Treballa actualment en una escola. Resideix des del 2002 a Salt, on viu en una zona fronterera entre el barri Centre i el del Veïnat. Ha format part de la llista d’IpS-CUP des del 2011 (tant en els comicis municipals d’aquell any com en els del 2015, va anar de número quatre a la candidatura).

“Creiem en un poble actiu, solidari, sostenible, on hi hagi igualtat d’oportunitats i una educació 360º, que sigui de qualitat i pública per a tothom.” Són paraules de Cris Sibina, qui encapçalarà la candidatura d’IpS-CUP a Salt en les eleccions municipals del 26 de maig. Agafa el relleu a Ferran Burch, que va ser alcaldable del partit tant en la cita a les urnes del 2011 com en la del 2015. La formació indica que es vol revertir la vulnerabilitat que afecta bona part de la població, garantint drets bàsics com ara l’habitatge i facilitant l’accés a la cultura a totes les persones de la vila. Un altre eix és el compromís amb l’1-O i amb el camí cap a la República Catalana.

Enguany es posarà al capdavant de la llista. Amb quina sensació ho afronta?

IpS-CUP és un projecte col·lectiu. Moltes de les persones que en formem part estem vinculades a diferents espais socials. A la formació, el procés que fem servir és el de deliberació i votació entre els participants de les assemblees, que van considerar oportú que anés de cap de llista. Estic amb molta il·lusió i ganes de fer feina. El nostre partit, però, no té tant a veure amb quines persones encapçalen la candidatura, ja que la política la decidim en les assemblees. La base del programa continuarà sent la mateixa. Els temes que estem abordant són, en general, els que sempre hem defensat.

Un dels aspectes importants d’aquest mandat ha sigut el pla educatiu de Salt, en el qual se l’ha vist molt implicada.

Sí, formo part de SalT’educa. El pla té el seu origen en una petició que es va fer des d’aquesta plataforma ciutadana, que l’estiu del 2017 va demanar a l’Ajuntament que es realitzés un estudi sobre la realitat socioeducativa al municipi, amb l’objectiu d’introduir millores en aquest àmbit i combatre la segregació escolar. Penso realment que si la plataforma SalT’educa no hagués existit, el pla educatiu de ciutat no seria ara mateix una realitat. La pressió social va fer, d’alguna manera, que el consistori hi comencés a treballar i impulsés el document. Al final l’Ajuntament ha sigut qui ha posat els diners per contractar l’empresa que va fer el seguiment, l’estudi, la diagnosi i el plantejament de les accions que s’hi recullen. Però va ser la plataforma la que va denunciar i posar sobre la taula com estava la situació a Salt, i també ha marcat els tempos per tal que el pla es fes abans que s’acabés aquest mandat.

S’hi inclouen més d’un centenar d’accions. Què en destacaria, del contingut?

Tal com es va fer, un dels objectius era que passés pel ple de l’Ajuntament i fos aprovat pels diferents grups. És a dir, que el pla sigués una qüestió de municipi, més que no pas de partits. Ara no s’hi val a badar. Les formacions que hi van donar suport han de treballar i garantir que les propostes que s’hi plantegen es vagin implantant. Tant l’equip de govern com l’oposició han de dur a terme aquesta feina de control perquè es vagi desenvolupant i no es dilati en el temps.

Quina reflexió o valoració fa sobre el problema de la segregació escolar?

Aquí hi ha diferents qüestions. A Salt no només hi ha segregació en l’educació formal i reglada, sinó també en molts altres àmbits, com ara en les activitats que es fan en període estival, en les extraescolars… Un dels eixos que prioritzem és intentar universalitzar l’educació, la cultura i l’esport. És important ampliar la participació en aquests camps a tota la ciutadania. Justament, en la vessant escolar s’hauria de poder actuar més fàcilment, ja que tant la primària com la secundària són estudis obligatoris i, per tant, són uns espais on tothom hi ha de ser. El que no trobem just és que hi hagi infants que puguin anar a una escola o a una altra en funció de la renda de la seva família.

En quins altres eixos clau es centren?

Un d’ells és que els nostres veïns i veïnes puguin viure en millors condicions al municipi. Vetllar pel benestar de les persones i garantir que tothom tingui un lloc on viure, on poder-se formar i desenvolupar amb normalitat. Ja s’ha anat fent molta feina en aquest àmbit i s’ha de continuar. Salt ha passat de tenir un miler de pisos buits a tenir-ne actualment la meitat. Hi ha entre 400 i 500 habitatges als quals s’ha donat una sortida, sigui amb lloguer social, sigui perquè els particulars han actuat i els han posat a la venda o de lloguer. Hi continuarem dedicant esforços. Sobretot pel que fa als pisos buits que són d’entitats bancàries, ja que encara tenim molts problemes perquè els posin a disposició de les persones.

El 2015, IpS-CUP va aconseguir tres regidors i aquest mandat ha format part de l’equip de govern, juntament amb ERC, que va obtenir cinc edils. Veu possible revalidar els resultats?

Estic convençuda que conservarem els tres regidors i que fins i tot en podríem treure un quart. En Ferran Burch, la Marta Guillaumes i l’Eva Rigau han fet molt bona feina des de les regidories. Han potenciat la participació ciutadana, i donem ple suport a l’Ateneu Popular. Es van posar en marxa per primer cop a Salt els pressupostos participatius i s’ha passat del consell de ciutat als consells de barris, que són més propers a les persones i a les associacions de veïns. La creació de grans infraestructures són productes d’un mandat més fàcils d’ensenyar, però hi ha tasques intangibles més importants per fer, que no ens hipotequen econòmicament, que creen barri i que afavoreixen la cohesió social.

Per quin Salt advoca?

El que em va portar a viure a Salt va ser la seva gent. És un dels grans valors. La llàstima és l’estigma que tenim a sobre. Per combatre-ho, veig erroni que ens centrem en coses molt materials, que hàgim de demostrar qui sap què. A Salt hi ha unes persones extraordinàries, amb una creativitat i riquesa cultural impressionant. Això s’ha de fer valdre. Em fa molt mal al cor quan s’usa la política per atacar o menysprear els veïns. Per exemple, moltes vegades es criminalitzen les ocupacions, en comptes d’assenyalar les entitats bancàries. I per tal que els discursos de l’extrema dreta no arrelin, és important la participació i que tinguem més coneixement mutu entre nosaltres.

Cartell de la convocatòria per l'acte

Acte de presentació de la candidatura IPS-CUP per els municipals 2019

Les 7 primeres persones de la llista es presenten i faran un esbós del que seran els pilars del seu programa electoral

El proper divendres 22 febrer a les 8 del vespre a la biblioteca Iu Bohigues de Salt, les 7 persones que encapçalaran la candidatura per les properes eleccions municipals i que decidiran el consistori durant els anys 2019 al 2013, es presentaran i apuntaran quin hauran de ser els principals eixos del programa electoral. Esperem la vostra assistència!

L’Street Workout arriba a Salt

L’Ajuntament dóna així resposta al procés participatiu #AssaltaelPla

Ajuntament de Salt, a través de l’àrea d’esports ha fet una aposta per facilitar les activitats esportives al carrer per a joves després que el procés participatiu #AssaltaelPla, iniciat des de l’àrea de Joventut fes aflorar aquesta necessitat i s’inclogués en el Pla de Joventut de Salt elaborat durant el 2017. El passat mes de desembre es va dur a terme la primera inversió pagada des de l’Ajuntament, la primera instal·lació per a la pràctica d’activitats esportives ja està en funcionament a la zona de l’Era de Cal Cigarro, es tracta de l’street workout, el primer d’un conjunt d’elements que mica en mica s’aniran instal·lant a la zona.

Aquestes instal·lacions volen ser un punt de trobada per a joves que sovint no poden assumir el cost d’una quota de gimnàs i que tenen la necessitat de practicar esport, la ubicació escollida minimitza possibles molèsties a veïns i facilita la pràctica de l’esport amb la tranquil·litat d’un espai obert i ampli, proper a la zona esportiva del municipi.

La voluntat de l’àrea d’esports del consistori és que aquesta sigui la primera d’unes instal·lacions dedicades a les noves tendències pel que fa activitats físiques i esportives en espais urbans, com són l’skatepark, bikepark, Boulder (escalada en horitzontal), o el mateix street workout. L’elevat cost d’aquest tipus d’instal·lacions farà necessari una instal·lació progressiva dels elements durant els propers anys.​

També dins l’àmbit esportiu, durant el passat 2017, l’Ajuntament de Salt ha col·locat noves porteries de futbol americà al camp del Pla així com una nova megafonia, i al pavelló municipal s’han mecanitzat i automatitzat les cistelles de basquet

L’erradicació del glifosat

Des de principis de 2018 l’Ajuntament de Salt ha erradicat l’ús d’herbicides que contenen Glifosat als espais verds. Aquesta mesura fa que Salt se sumi a altres municipis de Catalunya que n’han eliminat el seu ús

El Glifosat és un herbicida d’acció sistèmica que s’ha utilitzat a la Unió Europea durant dècades. És un dels herbicides més utilitzats a tot el món i s’utilitza per controlar les males herbes a la via pública.

Des de fa anys, diverses organitzacions ecologistes i científiques han denunciat els potencials efectes nocius de l’herbicida Glifosat per a la salut humana. Al març de 2015 la Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el Glifosat com a potencialment cancerigen per als humans i amb impactes sobre el medi ambient ja que contamina els sòls, l’aigua i afecta altres éssers vius. Aquest 11 d’agost un jurat de Califòrnia (EEUU) ha condemnat la multinacional dels fitosanitaris Monsanto a indemnitzar a un jardiner que la va denunciar per ser la responsable del seu càncer. Per primer cop, doncs, la justícia ha emès una sentència en què es relaciona l’ús de l’herbicida amb el càncer.

L’Ajuntament de Salt fent prevaldre el principi de la precaució, donant compliment a l’acord del Ple municipal de 23 de novembre de 2015 i essent coherents amb la jardineria funcional i sostenible ha erradicat el Glifosat als espais verds aquest 2018. L’eliminació de l’ús del Glifosat està comportant un canvi en el paisatge del verd urbà ja que implica un augment del verd efectiu a la ciutat i que implica un procés d’adaptació al nou paradigma de naturalització dels espais urbans. Es tracta de processos llargs, amb una dosi d’assaig i reflexió del procés imprescindible.

La jardineria funcional i sostenible és l’aposta de l’Ajuntament de Salt per tal d’equilibrar criteris estètics i paisatgístics amb els funcionals i d’ús. A la pràctica això vol dir que es porta a terme una gestió sostenible dels espais verds amb tècniques com ara la lluita biològica contra plagues (amb depredadors naturals), la naturalització dels espais verds (amb proves pilot d’enjardinament públic per augmentar la biodiversitat) i l’ús de tècniques respectuoses amb l’entorn per a eliminar les males herbes (ús de vinagre i desherbat manual). Aquesta aposta per la jardineria funcional i sostenible no només fa que s’apliquin alternatives més respectuoses amb la salut de les persones i el medi ambient sinó que a més faciliten la trobada entre el veinatge i l’equilibri ambiental.

Cap dona en l’oblit

Ahir el vespre vam ser presents, altre cop, davant la presó #PuigdeLesBasses, en un acte de suport a totes les polítiques catalanes empresonades i exiliades del nostre govern. Amb el lema #MaiSoles vam poder cridar, juntament amb centenars de persones, que US VOLEM A CASA!

Durant l’acte, s’hi van fer parlaments a càrrec de Gabriela Serra (activista), Cristina Sànchez (UdG), Pilar Heras (activista), Elisenda Romeu (ANC), i la presència del pare de la Marta Rovira, van actuar castellers i varies actuacions.

Us deixem algunes fotografies i frases dels parlaments:

“Tots els valents de la cara tapada que només volen espantar-nos. No és una broma tot el que ens han fet sinó que és una clara voluntat de violència planificada perquè no ens perdonen la victòria a les urnes de l’1 d’octubre, ni les vagues del 3 d’octubre i el 8 de novembre. El govern espanyol no persona la nostra perseverança i ni que vulguem construir la República. Ens volen destruïdes, a nosaltres i al nostre somni, però aquí estem: ALÇADES!” va dir en el seu discurs l’activista Gabriela Serra.

Elisenda Romeu, de l’ANC, va fer una reflexió entre el passat i l’actualitat: “La Dolors Bassa fa 5 mesos que és a la presó, i avui les institucions catalanes són les seves carcelleres. Què pensa fer el govern de Catalunya? El parlament ha de treballar perquè les empresonades i les exiliades tornin a casa!… Reclamem la llibertat de totes i tots! Dels presos represaliats i exiliats!”

El pare de la Marta Rovira va intervenir en el final dels parlaments: “Inhumanitat i premeditació davant totes les accions que ha dut a terme l’estat espanyol”.

Els parlaments van acabar amb forts crits de LLIBERTAT PRESES POLÍTIQUES!

Valoració de la festa Major de Salt 2018

Un cop finalitzada la Festa Major de Salt 2018 toca fer una valoració general de tots els actes i activitats organitzats durant els diversos dies que va durar.

Després de molts anys l’Ajuntament de Salt, l’àrea de cultura i festes, s’enfrontava al repte del canvi de model de la gestió, i que passava de ser d’un encàrrec extern a una gestió directa. El canvi ha estat possible gràcies a la incorporació d’una tècnica de festes a l’àrea.

L’organització de la Festa Major s’ha fet a partir de la gestió directa, i amb un canvi normatiu de la llei de contractes que ha suposat una bona feinada. Aquest canvi normatiu implicava que qualsevol servei, s’havia de procedir com un contracte menor.

El tipus de festa no és diferent d’edicions anteriors i ha estat dividida en tres blocs: l’Era del Cigarro, com espai de barraques, fires i concerts; els sopars veïnals per barris i les activitats dutes a terme per les diferents entitats

S’ha procurat que sigui una festa major per a tothom, on la diversitat d’actes era molt àmplia i tots els públics hi podien participar. No es pot destacar cap activitat per sobre de cap altra. Totes han estat molt ben acollides per part del públic assistent. La ciutadania de Salt ha pogut gaudir dels actes tradicionals que han preparat les entitats, des de la plantada i cercavila del pregó fetes pels Gegants de Salt, passant pel multitudinari correfoc del Diables d’en Pere Botero, seguint amb els castells dels Marrecs, i per continuar amb el cremat servit per la Colla M’ho passo bé fins a acabar amb la tradicional “feixina” organitzada per la Penya Blaugrana de Salt. Una de les activitats que també cada cop tenen més presència, són les exhibicions de ball a l’Era, per part de les associacions cultural Algarabia, Zona Olé i Escola de Ball Sibiem. Els més menuts han pogut gaudir de festes de l’escuma, festes de l’aigua, jocs gegants i animacions infantils.

Enguany, el pregó va anar a càrrec del llibreter saltenc de naixement i gironí d’adopció, que va fer elogi a les lluites i esforços que ha fet Salt per ser un poble, un poble d’acollida, recordant els fets migratoris que ha patit des dels anys 60; però amb una virtut sens igual “és de Salt qui vol ser de Salt” i també ens va recordar la lluita de la ciutadania per a recuperar la seva independència de Girona.

Un dels espais més concorreguts de la festa major ha estat, com des de fa ja un grapat d’anys, l’Era del Cigarro, on hi havien les barraques i s’hi celebraven els concerts nocturns. En aquest àmbit, totes les entitats que disponen de barraca s’han organitzat pel que fa a temes com la gestió dels vasos o de les begudes. Destacar la presència a l’Era de Gatillazo i LDS com a grups que han portat gran afluència de públic, i com no l’Orquestra Internacional Maravella. Big Sam’s Funky Nations un altre dels plats forts de la programació va arrencar amb una mitja afluència de públic, ja que el dimarts a la tarda una fortíssima pedregada va estar a punt d’aigualir la festa. Tot i així, gràcies als esforços de totes les persones tècniques implicades, la festa va arrencar amb funky del millor

Una altra activitat que es consolida, és la participació de Salt en el Festival de Guitarra Girona Costa Brava, i enguany Burruezo i Nur Camerata van oferir un excel·lent i preciós concert a la Biblioteca Iu Bohigas.

Però el més important d’aquesta festa major, després d’un gran canvi de gestió i organització respecte a els altres anys, és la gran participació en tots els actes que hi ha hagut per part de la població.