Un cop finalitzada la Festa Major de Salt 2018 toca fer una valoració general de tots els actes i activitats organitzats durant els diversos dies que va durar.
Després de molts anys l’Ajuntament de Salt, l’àrea de cultura i festes, s’enfrontava al repte del canvi de model de la gestió, i que passava de ser d’un encàrrec extern a una gestió directa. El canvi ha estat possible gràcies a la incorporació d’una tècnica de festes a l’àrea.
L’organització de la Festa Major s’ha fet a partir de la gestió directa, i amb un canvi normatiu de la llei de contractes que ha suposat una bona feinada. Aquest canvi normatiu implicava que qualsevol servei, s’havia de procedir com un contracte menor.
El tipus de festa no és diferent d’edicions anteriors i ha estat dividida en tres blocs: l’Era del Cigarro, com espai de barraques, fires i concerts; els sopars veïnals per barris i les activitats dutes a terme per les diferents entitats
S’ha procurat que sigui una festa major per a tothom, on la diversitat d’actes era molt àmplia i tots els públics hi podien participar. No es pot destacar cap activitat per sobre de cap altra. Totes han estat molt ben acollides per part del públic assistent. La ciutadania de Salt ha pogut gaudir dels actes tradicionals que han preparat les entitats, des de la plantada i cercavila del pregó fetes pels Gegants de Salt, passant pel multitudinari correfoc del Diables d’en Pere Botero, seguint amb els castells dels Marrecs, i per continuar amb el cremat servit per la Colla M’ho passo bé fins a acabar amb la tradicional “feixina” organitzada per la Penya Blaugrana de Salt. Una de les activitats que també cada cop tenen més presència, són les exhibicions de ball a l’Era, per part de les associacions cultural Algarabia, Zona Olé i Escola de Ball Sibiem. Els més menuts han pogut gaudir de festes de l’escuma, festes de l’aigua, jocs gegants i animacions infantils.
Enguany, el pregó va anar a càrrec del llibreter saltenc de naixement i gironí d’adopció, que va fer elogi a les lluites i esforços que ha fet Salt per ser un poble, un poble d’acollida, recordant els fets migratoris que ha patit des dels anys 60; però amb una virtut sens igual “és de Salt qui vol ser de Salt” i també ens va recordar la lluita de la ciutadania per a recuperar la seva independència de Girona.
Un dels espais més concorreguts de la festa major ha estat, com des de fa ja un grapat d’anys, l’Era del Cigarro, on hi havien les barraques i s’hi celebraven els concerts nocturns. En aquest àmbit, totes les entitats que disponen de barraca s’han organitzat pel que fa a temes com la gestió dels vasos o de les begudes. Destacar la presència a l’Era de Gatillazo i LDS com a grups que han portat gran afluència de públic, i com no l’Orquestra Internacional Maravella. Big Sam’s Funky Nations un altre dels plats forts de la programació va arrencar amb una mitja afluència de públic, ja que el dimarts a la tarda una fortíssima pedregada va estar a punt d’aigualir la festa. Tot i així, gràcies als esforços de totes les persones tècniques implicades, la festa va arrencar amb funky del millor
Una altra activitat que es consolida, és la participació de Salt en el Festival de Guitarra Girona Costa Brava, i enguany Burruezo i Nur Camerata van oferir un excel·lent i preciós concert a la Biblioteca Iu Bohigas.
Però el més important d’aquesta festa major, després d’un gran canvi de gestió i organització respecte a els altres anys, és la gran participació en tots els actes que hi ha hagut per part de la població.