El Bloc Salt, per fi una gran victòria!

La cessió del Bloc Salt ha estat una de les millors notícies dels últims temps i per aquest motiu m’agradaria agrair l’esforç de totes les persones que ho han fet possible

Primer de tot a la PAH que durant aquests anys ha mantingut una lluita imprescindible per millorar la situació del dret a l’habitatge al nostre país, en segon lloc als treballadors de l’Oficina Local d’Habitatge i Serveis Socials de l’Ajuntament de Salt que destinat tots els esforços i més per tal que l’acord fos possible i finalment a l’Agència d’Habitatge de Catalunya amb la qual hem aconseguit un grau de col·laboració imprescindible per abordar amb garanties la complexitat de l’habitatge a Salt.

Aquest periple comença fa exactament 3 anys, quan un nombrós grup de persones, donant suport a la PAH, decideixen dur a terme l’ocupació d’un bloc de 30 habitatges buit per a destinar-los a persones que havien perdut la seva vivenda. Això passava a principis de 2013 i ja feia un parell d’anys ben bons que el moviment contra els desnonaments i les persones afectades per les hipoteques s’havien fet sentir i escoltar arreu del país.

La reivindicació era clara; ja n’hi ha prou de tenir cases sense gent i famílies sense lloc on viure. I en el punt de mira, les entitats bancàries i la Sareb. Per això la cessió del bloc es va convertir en un fet imprescindible per començar a revertir aquesta situació al nostre municipi.

Durant aquests anys, la situació de l’habitatge a Salt no ha millorat gens, tot el contrari, s’anaven incrementant les necessitats mentre les solucions eren del tot escasses. I a tot això s’hi afegia un constant enfrontament entre l’administració i alguns moviments socials.

Amb tot aquest panorama, al juliol de l’any passat, fa escassament 10 mesos, entràvem al nou equip de govern de l’Ajuntament de Salt i sabíem que l’habitatge seria un dels grans reptes a afrontar. I la primera mostra en va ser l’ordre de desallotjament del bloc que ja estava en marxa.

Durant aquests mesos hem hagut de treballar incansablement per atendre aquesta i altres urgències al municipi. Però el cas del bloc Salt, per significatiu i perquè al mes de març va arribar una nova ordre de desallotjament, ha centrat els nostres esforços durant els últims mesos.

Les negociacions no han estat fàcils, tothom feia les seves demandes, unes més legítimes que d’altres, però totes condicionant d’una manera important el procés. I després de molts estires i arronses vam arribar a un acord. La PAH accedia a desallotjar el bloc perquè la Sareb el pogués cedir per al lloguer social. I un cop desallotjat el bloc, quedava la part més important, la cessió dels 30 habitatges del Bloc Salt… I així ho vam aconseguir!

Amb paciència, compromís i tenacitat ha estat possible assolir una fita que fa tot just 10 mesos semblava una utopia. Per tot això, moltíssimes gràcies a tothom per aquesta gran victòria!

Ferran Burch
18 de maig de 2016

Posted in .